top of page
Здравейте,

Реших да направя този блог, за да предоставя възможно най-полезната информация за вашия двор и градина. Тук ще намерите всичко за двора - съвети и препоръки за озеленяване на двора, градински инструменти, както и поддръжка на двора, подходящи за вашия двор цветя, храсти и дървета. По подобие на други блогове и този Блог за озеленяване с полезни съвети, създадох и блога "всичко за двора".

Прогноза за времето
Скорошни публикации

Отглеждане на Зюмбюл

Едно от най-ароматните и красиви пролетни цветя в двора ни е луковичното цвете зюмбюл. Въпреки, че не е капризно цвете, липсата на достатъчно влага е сериозен проблем за него, а пролетните дъждове са най-добрият му приятел. Оттам идва и неговото име Hyacinthus ( Зюмбюл), което в превод означава "Цвете на дъждовете".

Зюмбюл

Зюмбюлът е цвете, което няма нужда от специални грижи и е доста устойчив на честите температурни разлики през ранната пролет. Ако искате да имате красива градина още през м. март, трябва да засадите луковиците през втората половина на октомври. Сами изберете оформянето на лехите като може да са в редица от двете страни на пътека или на кладенчета в различни части на градината. Важно е обаче да знаете, че луковиците на зюмбюла са доста едрички и при засаждането задължително трябва да се спазва разстояние от около 10 см и дълбочина – около 12 см. Тъй като те имат нужда от един студен период, октомври е най-подходящия месец за засаждане, но не по-рано, защото е възможно да се развият по-рано и да измръзнат. След като ги засадите е добре известен период в късната есен често да ги поливате и да поддържате почвата постоянно влажна. Наторяването може да стане при самото засаждане като предварително смесите 1:1 градинска пръст и суха оборска тор или изкуствена. Зюмбюлът е градинско цвете, но може да бъде успешно отглеждан и в саксия. Не се препоръчва обаче отглеждането му в сандъчета, тъй като луковиците му изискват повече пространство. Размножаването на зюмбюла е както при всички подобни градински цветя. След първият цъфтеж, от една луковица може да се развият две или повече спящи пъпки. Впоследствие от тях се появяват отделни растения, които след това формират независими луковици. Възможно е зюмбюлът да формира и странични детки от луковицата, които можем да отделим и засадим на разстояние. Започват обаче да цъфтят на втората или дори на третата година. Зюмбюлът е многогодишно растение, но специалистите съветват ако искаме едри и ароматни цветове, да изваждаме луковиците след като премине цъфтежа и да ги засаждаме на друго място. Ако леко цепнем на кръст дъното на старата луковица преди да я засадим, ефектът ще е поразителен. Зюмбюлите не изискват засаждане на специални места и виреят дори на доста сенчести, но изискват влага. Силните топли слънчеви лъчи пряко върху току-що цъфналите зюмбюли, могат да бъдат пагубни ако продължат по-дълго.

Архив
Тагове
No tags yet.
bottom of page