top of page
Здравейте,

Реших да направя този блог, за да предоставя възможно най-полезната информация за вашия двор и градина. Тук ще намерите всичко за двора - съвети и препоръки за озеленяване на двора, градински инструменти, както и поддръжка на двора, подходящи за вашия двор цветя, храсти и дървета. По подобие на други блогове и този Блог за озеленяване с полезни съвети, създадох и блога "всичко за двора".

Прогноза за времето
Скорошни публикации

Естетика на растенията


Версайският дворец

Приказната красота на растенията е била тема на много художници, скулптори, поети и философи през вековете. Хората от всички раси, религии и националности отделят безброй часове и ресурси по грижи за растенията. Растенията влияят на човека не само съзнателно, но и на подсъзнателно ниво - на нашите физически способности и емоции.

Най-очевидното естетическо възприятие на растенията е чрез сетивата ни - зрение, мирис, звук и допир. Отделни части от растения - цветове, плодове, листа и клони - се оценяват по своя цвят, форма, аромат и текстура. При озеленяването, растенията трябва да бъдат оценени по размер, цвят и форма.

Открояващи се растения могат да бъдат използвани като фокусни точки и контраст. Изложението на растенията трябва да е точно както при представянето на картини в галерия. Независимо дали искате фокусната точка да се разглежда от една или няколко гледни точки, обектът трябва да изглежда доминиращ в контекста. Предният и задният фон осигуряват настройката, дават контекст и мащаб и подчертават основния обект. Може да се използва контрастът между светлината и сянката, за да се подчертае още по-ефективно предметът. Цялостната форма и размер на растението създава определена атмосфера около него. Когато е представена определена човешка дейност, се създава едно магическо усещане, което оставя дълготрайно впечатление в съзнанието на наблюдаващия. Такъв пример е атмосферата на френските градини през 17 век. Подрязани вечнозелени растения в геометрични форми, дълги канали, граничещи с алеи от Конски кестен, създават блясъка на кралската алея на Луи XIV и придават екстравагантност, веселие и великолепие на Версайския дворец.

Растенията могат да действат и като символ на човешките постижения, вярвания, поражения и победи. Обикновено на мястото на решаваща битка са били засаждани възпоменателните насаждения. Внимателното отглеждане на храсти и цветя от възрастни хора или хора с увреждания пък символизира силен личен интерес към живота, растежа и просперитета. Дървета са били засаждани и от ветерани от войните като символ на дълготраен мир.

Озеленяването с растения от всички размери и видове, винаги е било символ на непрекъснатата човешка нужда от контакт с природата.

Архив
Тагове
No tags yet.
bottom of page